Erityispedan uusi OPS tulee !!

Erityispedagogiikan oppiaineessa otetaan käyttöön uusi opetussuunnitelma vuonna 2018, samalla kun sama tapahtuu koko laitoksella. Kaikkeen tähän kuuluu tietysti sekin valtava muutos, että Savonlinnan kampus muuttaa meille tänne Joensuuhun.
No, kuka sitä OPS:aa sitten tekee? Henkilökunta, kyllä, opiskelijat, KYLLÄ!

Poikkeus ry:n merkittävin tehtävä on opiskelijoiden edunvalvonta sekä heitä koskevaan päätöksentekoon osallistuminen. Eli jäsenedut ja tapahtumat tulevat vasta hyvänä kakkosena ! Ja nyt onkin päästy siihen yhteen vaikuttavimmista elimistä jossa me opiskelijat voimme jotain saadakin aikaan, nimittäin OPS-ryhmään. Myös n. viisi vuotta sitten kun OPS uudistui edellisen kerran, Poikkeus oli vahvasti mukana vaikuttamassa tuossa työssä.

Me hallituksessa olemme olleet todella työllistettyjä kuluneen vuoden aikana juuri tässä koulutuspoliittisessa vaikuttamisessa. Olemme mukana koko laitoksen OPS-työryhmissä, joita on ollut montaa erilaista käsittämään työn koordinointiryhmän, monialaiset, pedagogiset ja metodiopinnot. Nyt vielä meidän OMA OPS-työ päälle, huhhuh !

Onneksi saimme kuitenkin hyvän edustuksen hallituksesta täksi päiväksi kokoon. Minä puheenjohtajana kokoustin professorimme Leena Holopaisen kanssa viime viikolla ja sovimme työpajapäivän järjestelyistä sekä siitä, että mukaan saisi tulla muitakin kuin hallituslaisia. On tärkeää kuulla koko jäsenistöä ja minä puheenjohtajana haluan olla mukana edistämässä juuri tätä, jäsenistö mukaan MYÖS kopo-vaikuttamiseen, tapahtumien järjestelyn lisäksi.

Ja niin meitä sitten oli yhdeksän opiskelijan porukka tänään aamulla TEEMOITTELEMASSA opiskelijoiden antamaa palautetta, jota oli hieman sensuroituna about kymmenen(10) sivua !! Joten kiitos eilen illalla aktivoituneet palautteenantajat, teidän sanallanne oli merkittävä vaikutus tämän päivän keskusteluihin ja siihen, että meidän mielipiteillämme oli todistettavaa kannatusta.

Palautetta teemoitellessamme, nousi sieltä kolme SELKEÄÄ teemaa kaikilta vuosikursseilta, joihin erityisesti tulevassa OPS-työssä pyrimme vaikuttamaan:

SUORITUSTAVAT – tentti vaihtoehtona, oppimispäiväkirjat, suoritusajankohdat..

LÄHIOPETUS – kandivaiheessa vaikea muodostaa erkkaminäkuvaa jos on vain kaksi kontaktikurssia, miten verkkokurssista voi tehdä hyvän, millaista on hyvä kontakti..

SISÄLLÖT – erkan maisterikursseista ei tullut juurikaan huonoa palautetta, mutta maisterivaiheen pedagogiset opinnot keräsivät melkoisen rakentavan palautteen ryöpyn.

Päivän aikana Leena ja muut työryhmien henkilökunnan edustajat kertoivat OPS-työstä sekä siitä, mitä opetussuunnitelma erityispedagogiikan oppiaineelle merkitsee. Infopläjäyksien jälkeen muodostimme ryhmät joihin kuului opiskelijoita ja henkilökunnan edustusta. Kiersimme työpajoissa, jotka oli ideoinut vanha kopo-vaikuttaja ja pitkänlinjan hallitustoimija, Mirva Poikola.

Työpajat olivat:

1. Keskustelua millainen on hyvä opettaja? Oletko opettajana itse sellainen?

2. Mielipidejana – opiskelujen kuormittavuus opettajille ja opiskelijoille
Massaluennot, kontaktiopetus, harjoittelut?

3. Millainen olisi unelmakurssisi jos resurssipula unohdetaan?

4. (aloite Leenalta) Mitkä tekijät tekevät Joensuun erkkakoulutuksesta parhaan, miten saada vetovoimaisuutta, houkutella opiskelijoita?

5ops-työryhmä1204.jpg

Näitä sitten kiersimme ryhmissä, kutakin pohdittiin ja koostettiin läppäreille vapaamuotoisesti 10 minuuttia. Jokaisella työpisteellä oli tulostettu kopio saadusta ja teemoitellusta palautteesta, joten sitä oli helppo kaikkien tutkia ja käyttää materiaalina vastauksissa. Lopuksi kaikki vastaukset käytiin koko porukalla läpi ja koottiin myöhempää käyttöä varten.
Kokonaisuutena voidaan sanoa päivän olleen erittäin onnistunut. Me opiskelijat koimme, että meidän henkilökunnalla on aito halu kuulla meitä ja mitä opiskelijoilla on kerrottavana. Me taas kuuntelimme opettajien mielipiteitä, kehitysideoita ja kritiikkiä mielenkiinnolla ja vastavuoroisesti aidosti oppien. En tiedä onko kaikissa tiedekunnissa ja oppiaineissa yhtä läheisiä ja mutkattomia välejä henkilökuntaan kuin meillä. Joten koko hallituksen ja Poikkeus ry:n puolesta haluan kiittää

  1. upean aktiivista Poikkeuksen porukkaa palautteesta ja siitä, että muutama reipas ei-hallituslainenkin lähti mukaan tähän erittäin tärkeään vaikuttamistapaamiseen
  2. upeaa erkan henkilökuntaammme jotka ovat kyllä meidän opiskelijoiden puolella ja haluavat oikeasti kehittää opetustaan meitä palvelevaan suuntaan!

Joten KEEP ON FIGHTING !! OPS-työ jatkuu tällä porukalla toukokuussa kun spesifejä kursseja aletaan rankata palautteen myötä kuntoon ! Antakaa palautteen tulla meille koska nyt jos koskaan se voi vaikuttaa ! Palautetta voi laittaa hallituslaisille henk.koht tai poikkeusry@gmail.com . Olethan huomannut kotisivuillamme yläpalkissa kohdan Opiskelu? Sen alla voit MILLOIN VAIN antaa palautetta opinnoista joten anna tulla !!

Tervetuloa mukaan vaikuttamaan opintoihimme !!

Yours truly,
vasta itsekin kopo-toimintaan opetteleva puheenjohtaja Lotta

One Comment Lisää omasi

  1. Mariella sanoo:

    Ihanaa työtä Lotta ja muut vaikuttajat! Upeeta myös kuulla, että meidän oppiaine ottaa meidät tosissaan ja kuuntelee palautetta. 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s