Sääntömuutos – mitä, missä ja milloin?

on

Poikkeuksen sääntömääräisessä kevätkokouksessa 23.4.2018 keskusteltiin Poikkeus ryn sääntöjen muuttamisesta.  Tässä tekstissä avaamme sääntömuutosprosessin saloja koko Poikkeuksen jäsenistön tietoon.

Miksi sääntömuutos?

Yhdistyksen säännöt määrittävät yhdistyksen toimintaa ja luovat toiminnalle raamit. Tarve sääntömuutokselle oli noussut hallituksen keskusteluun kevään aikana. Sääntömuutoksen kohteena on hallituksen jäsenten määrä, varajäsenten rooli ja valinta, varapuheenjohtajan valinta syyskokouksessa henkilövaalilla sekä yhdistyksen kokouksen koollekutsumisaika.  

Poikkeuksen hallitus on perinteisesti koostunut varsinaisista jäsenistä ja varajäsenistä. Varajäseniä ei kuitenkaan ole mainittu yhdistyksen säännöissä, eikä heidän asemaansa ole siis millään tavalla nykyisissä säännöissä määritelty. Varajäsenten tehtävät ovat vaihdelleet vuosittain jokapaikanhöylästä pestinhaltijaan. Kaikilla varajäsenillä on kuitenkin perinteisesti ollut täysivaltainen asema Poikkeuksen hallituksen jäsenenä, eli he ovat olleet äänivaltaisia. Koemme, että Poikkeuksen tulisi toimia sääntöjensä mukaisesti tai muuttaa sääntöjä toimintaa vastaaviksi.  

Mitä halutaan muuttaa?

Perinteisesti järjestöissä ja yhdistyksissä varajäsen on henkilö, joka varsinaisten jäsenten estyessä toimittamaan tehtävänsä ottaa estyneen jäsenen paikan hallituksen toiminnassa. Muussa tapauksessa varajäsen voi olla, kuten kuka tahansa muukin yhdistyksen jäsen, mukana yhdistyksen kaikessa toiminnassa. Tällöin hän ei kuitenkaan ole äänioikeutettu hallituksen kokouksissa, eikä kanna hallitusvastuuta esimerkiksi yhdistyksen talousasioista. Tällä hetkellä tavoittelemme edellä mainittua varajäsenmallia uudistuviin sääntöihin. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa lisätä entisestään mahdollisuuksia osallistua toimintaan myös hallituksen ulkopuolelta! Uudenlainen varajäsenmalli edistäisi myös rivijäsenten oikeutta äänestää yhdistykselleen haluamansa hallitus.  

Varajäsenperinteestä johtuen Poikkeuksen hallituksen koko on kasvanut vuosi vuodelta, kun varsinaisesta kattoa hallituksen jäsenten määrään ei ole ollut. Suurikokoisen hallituksen on koettu vaikeuttavan ryhmäytymistä ja  jäsenten sitoutumista toimintaan.

Tällä hetkellä syyskokouksessa valitaan vaalilla puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet. Koemme, että myös varapuheenjohtaja tulisi valita vaalilla. Poikkeuksen toiminnassa puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat yleensä toimineet tasavertaisena työparina. Varapuheenjohtajan vastuu on siis lähes yhtä suuri kuin puheenjohtajan. Koemme, että Poikkeuksen jäsenillä tulisi olla oikeus valita yhdistykselle myös varapuheenjohtaja suoralla henkilövaalilla. Tämä lisäisi toimintamme läpinäkyvyyttä, kun valinta ei tapahtuisi suljetuin ovin.  

Poikkeuksen nykyisten sääntöjen mukaan yhdistyksen kokousten koollekutsumisaika on 7 vuorokautta. Koemme, että koollekutsumisaikaa tulisi pidentää 14 vuorokauteen, jotta jäsenistöllä olisi realistisesti aikaa kommentoida ja osallistua esityslistan ja muun materiaalin valmisteluun. Tämä muutos lisäisi jäsenistön mahdollisuuksia vaikuttaa  yhdistyksen toimintaan.

Mitä nyt siis tapahtuu?

Käynnistämme työryhmän pohtimaan ja valmistelemaan sääntömuutosta. Työryhmä kokoontuu 20.9. klo 8 alkaen kirjaston ryhmätyötilassa 2a6. Työryhmän koollekutsujina toimii puheenjohtajisto. Työryhmä muotoilee yhdistyksen kokoukselle esitettävät sääntömuutokset. Työryhmään ei tarvitse ennakkoon ilmoittautua. Sääntömuutosehdotukset tullaan käsittelemään yhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa myöhemmin syksyllä. Toivomme, että te jäsenistö tulette sankoin joukoin paikalle sekä työryhmään että tulevaan kokoukseen! Tässä esitellyt sääntömuutosehdotukset ovat Poikkeuksen hallituksen sekä kevätkokouksen keskustelun pohjalta puheenjohtajiston muotoilemia. Täysin teidän päätösvallassanne kuitenkin on, millaisilla säännöillä Poikkeus ry jatkaa tästä syksystä eteenpäin! Tule siis mukaan sääntömuutostyöhön, kysymyksiä liittyen asiaan voi lähettää suoraan puheenjohtajistolle tai poikkeusry@gmail.com.

Poikkeuksen nykyiset säännöt: https://poikkeusry.wordpress.com/hallitus/saannot/

Lisätietoa sääntömuutoksista: https://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/muutokset/saannot/taustatietoasaantomuutoksille.html

https://www.prh.fi/fi/yhdistysrekisteri/yhdistys_perustaminen/muita_ohjeita.html

Terkuin,

Venla ja Teemu

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s